ul. Stefczyka 61, 14-500 Braniewo
NIP 582-12-91-283
tel./fax.55 243-48-36
biuro@warminska.pl
Tytuł projektu „Wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych w firmie Piekarnia WARMIŃSKA M .Ławrukajtis-Klimkowska, M. Ławrukajtis s.j.”
Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020
Osi Priorytetowej I- „Inteligentna Gospodarka Warmii i Mazur”
Działania 1.5- „Nowoczesne firmy”
Poddziałania1.5.1 - „Wdrożenie wyników prac B+R”
Cele projektu: Zwiększenie zastosowania innowacji w firmie Piekarnia Warmińska, dzięki wdrożeniu innowacyjnej technologii produkcji wypieków z nadzieniem ze wsadu owocowego zawierającego prebiotyki sprzyjające rozwojowi mikroflory jelitowej człowieka, nowych innowacyjnych produktów z udziałem mąki amarantusowej, dyniowej, lnianej i gryczanej oraz wytłoków z rokitnika oraz innowacyjnego wykorzystania maszyny pakującej, używanej w przemyśle koncentratów, przy wypieku chleba w okresie do 08.2018r.
Planowane efekty: Dzięki realizacji projektu zostaną zakupione środki trwałe, które pozwolą wdrożyć wyniki prac B+R, wprowadzić innowacyjne ulepszone produkty i nową innowacyjną technologię produkcji. Wdrożenie innowacji procesowej służącej wprowadzeniu do produkcji nowego produktu z wykorzystaniem innowacyjnej metody nadziewania ciasta. Wykorzystanie technologii tzw. „ciasta lejącego” z wydłużonym czasem fermentacji, co pozwoli na uzyskanie pieczywa o przedłużonej trwałości bez konieczności stosowania przemysłowych dodatków chemicznych i pozwoli na produkcj ę wyrobów tzw. „clean label”.
Wartość projektu 1 382 369,57 złotych
Współfinansowanie Funduszy Europejskich w kwocie 673 202,74 złote.
Okres realizacji projektu: rozpoczęcie realizacji 30.06.2017, zakończenie finansowe realizacji 31.08.2018